Arbetet som biomedicinsk analytiker är lite av ett detektivarbete i laboratoriemiljö. Det är ett av flera vårdyrken som kräver att du har en legitimation för att få jobba. Denna artikel beskriver vad du behöver göra för att jobba som biomedicinsk analytiker i Sverige.
Biomedicinsk analys görs både i sjukvården och i samband med forskning. En biomedicinsk analytiker kan arbeta med ett brett spektrum av uppgifter; från analys av kroppsvätskor, blod och vävnader, till arbete i biobanker och nuklearmedicin.
Yrket har två inriktningar:
Biomedicinsk analytiker – klinisk fysiologi
Biomedicinsk analytiker – laboratoriemedicin
Beroende på din tidigare utbildning kommer du att behöva göra färdighetsprovet för någon av ovanstående roller. Att arbeta inom laboratoriemedicin är ett mer självständigt arbete, medan arbete inom klinisk fysiologi innefattar möte med patienter.
Den här artikeln är en guide för vårdpersonal med utbildning från utanför EU/EEA.
Steg 1: Få din utbildning som biomedicinsk analytiker granskad och godkänd
Innan du börjar, samla in den dokumentation du behöver för att bevisa din utbildningsnivå. Du skickar dessa dokument via en onlinetjänst som finns på Socialstyrelsens webbplats.
Vilka dokument behöver du?
Ansökningsblankett för bedömning av din utbildning
Första sidan av giltigt pass (eller svenskt ID-kort)
Ditt examensbevis och andra intyg om genomförd utbildning
Lista över alla genomförda kurser (ange varje kurs omfattning)
Om du har ändrat ditt namn sedan du genomförde utbildningen, bifoga ett certifikat som visar namnändringen.
Är du redo att komma igång?
Samla dokumenten du behöver, skanna och skriv ut så du har kopior på alla dokument. Du ska skicka allt material till Socialstyrelsen för granskning. Skicka inte dina originaldokument.
Steg 2: Slipa dina kunskaper i svenska
Om du ännu inte talar flytande svenska – ta det lugnt. Det finns gott om tid för att öva dina kunskaper i svenska innan det är dags för kunskapsprovet för biomedicinska analytiker.
Det enklaste sättet är att ansöka till en språkkurs – särskilt framtagen för personal inom sjukvård och hälsovård. CureStaff erbjuder en svenskakurs som är utvecklad för de behov du möter i din yrkesroll.
Investera i ett gott självförtroende med en:
12 månaders intensiv språkkurs
Studera 7,5 timmar i veckan
Nå språknivå C1 i svenska
Kursplanen är utvecklad enligt den gemensamma europeiska referensramen
Du behöver inte prata svenska innan du börjar kursen. Läs mer och ansök till kursen
Steg 3: Förbered dig på kunskapsprovet i klinisk fysiologi eller laboratoriemedicin
När din utbildning är bedömd och godkänd kan du anmäla dig till ett färdighetsprov för biomedicinska forskare. Detta test hålls av Karolinska Institutet och har två varianter: Klinisk fysiologi eller laboratoriemedicin.
Du anmäler dig till det prov som motsvarar din utbildning.
För att förbereda dig inför kunskapsprovet har CureStaff tagit fram ett digitalt bibliotek med kunskap, läsmaterial och tidigare kunskapsstester. Du kan luta dig tillbaka, logga in och studera varje ämne i din egen takt.
Läs mer om kursportalen och förberedelsekursen
När du känner dig redo, anmäl dig till färdighetsprovet för biomedicinska analytiker vid Karolinska Institutet. De håller minst ett provtillfälle per termin. Provet är på svenska, vilket kräver språkcertifikat på C1-nivå.
Steg 4: Kunskapsprovet (för klinisk fysiologi eller laboratoriemedicin)
Du tjänar på att vara förberedd. Nu är du redo att ta kunskapsprovet i antingen klinisk fysiologi eller laboratoriemedicin. Detta prov är ett viktigt steg för att du ska få legitimation som biomedicinsk analytiker.
Kunskapsprovet har två delar: En teoretisk del och en praktisk. Det teoretiska provet ställer frågor om bland annat kemiska substanser, medicinska tillstånd och hur de bör behandlas. I den praktiska delen av kunskapsprovet visar du dina färdigheter i flera realistiska situationer.
När du har klarat testet är du redo för det femte steget i din resa för att bli en registrerad biomedicinsk forskare.
Steg 5: Studera de lagar och förordningar som påverkar jobbet för en biomedicinsk analytiker
Vårdpersonal som behöver en legitimation för att utöva sitt arbete behöver förstå de svenska lagar och regler som påverkar arbetet. Kursen är kostnadsfri, digital och administreras av Umeå universitet.
Du kommer särskilt att läsa om de författningar som är viktiga i arbetet för en biomedicinsk analytiker, likväl som allmänna författningar inom svensk hälso- och sjukvård. Denna kurs är på svenska, för vårdpersonal som är utbildad utanför EU/EES.
Steg 6: Praktisk tjänstgöring för biomedicinska analytiker
Nu får du visa upp dina praktiska kunskaper, färdigheter och lämplighet för yrket genom praktisk tjänstgöring. Du gör din praktiska tjänstgöring på en (1) arbetsplats under minst tre (3) månader.
Den praktiska tjänstgöringen är obligatorisk för alla som ansöker om legitimation som biomedicinsk analytiker. Tidigare erfarenhet från ett annat land tar inte bort kravet på minst tre månaders praktik.
Det är ditt ansvar att hitta en arbetsplats som tar emot dig för praktik. När du är en del av CureStaffs utbildningsprogram kan vi hjälpa dig att hitta en lämplig arbetsplats.
Steg 7: Skicka in ansökan om legitimation för att jobba som biomedicinsk analytiker i Sverige
Det är dags att skicka in din ansökan. För att göra det måste du:
1. Fyll i ansökningsformuläret som finns på Socialstyrelsens hemsida. Se till att inkludera alla nödvändiga dokument enligt följande:
ansökningsformulär (kopia)
första sidan av ditt giltiga pass eller svenskt ID-kort (kopia)
intyg om kunskaper i svenska (kopia)
intyg på att du framgångsrikt har genomfört klinisk utbildning (original)
2. Betala avgiften (870 kr 2023). 3. Skicka all dokumentation per post.
Du har framgångsrikt genomgått de sju stegen för att bli en registrerad biomedicinsk analytiker. När du har skickat dokumenten kan du förvänta dig svar inom en månad.
Så fort du har licensen kan du börja arbeta. Och den goda nyheten är att det finns många lediga tjänster för biomedicinska analytiker runtom i Sverige.
Vill du veta mer?
Om du har frågor om hur processen fungerar, kontakta oss på CureStaff för mer information om hur du kommer igång.
Läs också: Arbeta och bo i Sverige