Så hittar du ditt drömjobb inom vårdsektorn

Home | Jobb i Sverige | Så hittar du ditt drömjobb inom vårdsektorn
sok-jobb-blogg-cure-staff-1024x576

Så hittar du ditt drömjobb inom vårdsektorn

De senaste åren har behovet av utbildad vårdpersonal ökat. För dig som är läkare eller sjuksköterska finns det många jobbmöjligheter. Kom igång med att söka din nästa anställning – vi visar var drömjobbet finns!

Många jobb inom vårdsektorn har vissa krav på vem som kan får utöva yrket. Sjuksköterska är till exempel en av 22 yrkestitlar som är lagskyddade. Om du ska arbeta som sjuksköterska måste du därför först ansöka om svensk legitimation. Samma sak gäller för flera andra vårdyrken såsom läkare, tandläkare och röntgensjuksköterska.

Du ansöker om en legitimation via Socialstyrelsen. Om den huvudsakliga delen av din utbildning var förlagd utanför Europa behöver du också få godkänt på det nationella kunskapsprovet innan du skickar in din ansökan.

När du har din legitimation är det dags att söka jobb!

Var hittar jag jobb inom vårdsektorn?

Sveriges vårdsystem är decentraliserat och uppdelat i 21 regioner. Det finns både privata och offentliga vårdgivare, vilka båda huvudsakligen finansieras av regionala och kommunala skatter. Du kan hitta alla jobb som finansieras med offentliga medel på Arbetsförmedlingens hemsida.

Många sjukhus och vårdregioner publicerar också jobb på sina egna hemsidor. Vi har samlat en lista med några av de största sjukhusen så att du kan se några exempel. Kom ihåg att alla jobbannonser är på svenska.

Jobbannonser på sjukhus

Jobbannonser på sjukhus och regionala vårdinstanser

Vad är den genomsnittliga lönen för en svensk sjuksköterska?

Alla vill veta samma sak: Vad får jag i lön? Du kan hitta ett generellt svar på SCB – Statistiska CentralByrån. De sammanställer offentlig statistik, såsom lönestatistik för olika yrken. Notera att detta är den genomsnittliga lönen för både män och kvinnor.

Yrkestitel

Genomsnittlig lön per månad (2022)

Läkare med specialistkompetens

83 200 kronor

Tandläkare

50 300 kronor

Sjuksköterska inom allmänvården

39 500 kronor

Röntgensjuksköterska

37 300 kronor

Din lön påverkas också av din ålder, arbetslivserfarenhet och specialistkompetens. Det finns också regionala skillnader, vilket ofta beror på kostnaden för att leva och bo samt svårigheten att hitta rätt kompetens inom en viss region.

Låt din nästa arbetsgivare veta vad du söker

Kom alltid ihåg att jobbannonser på nätet bara är ett av många sätt att hitta ett jobb. Alla personliga kontakter inom vårdsektorn är precis lika viktiga. Du kan använda ditt nätverk för att få in en fot på en arbetsplats. Det kan vara extra viktigt om du vill sticka ut bland de andra jobbsökande.

Så ökar du dina chanser att få ett jobb

  • I slutet av din praktik, prata med din handledare om att du är intresserad av att jobba där när de söker personal.

  • Under praktiken kan du också prata med dina kollegor om hur de hittade sitt jobb och hur processen såg ut. Om du är en uppskattad medarbetare kan dina kollegor också rekommendera dig som en lämplig kandidat till sin chef.

  • Låt dina vänner eller studiekamrater läsa ditt CV och personliga brev. Använd deras synpunkter för att bli ännu bättre på att lyfta dina styrkor och erfarenhet till din framtida arbetsgivare.

Är du redo för ditt drömjobb? Vi hjälper dig gärna på vägen – från språkkurser och kunskapsprov, till att hitta jobbet du verkligen vill ha.