Funderar du på att flytta till Sverige? Om du flyttar från ett land utanför EU/EES behöver du ansöka om ett uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Denna guide förklarar dina valmöjligheter och hur du kommer igång.
Migrationsverket kan ge olika typer av uppehållstillstånd. Beroende på dina behov och situation kommer du med största sannolikhet ansöka om något av följande alternativ:
arbetstillstånd
uppehållstillstånd för att studera
uppehållstillstånd för att flytta till någon i Sverige
De flesta behöver ha ett uppehållstillstånd innan man anländer till Sverige. Om du är medborgare i ett EU/EES-land, behöver du normalt sett inte ansöka om uppehållstillstånd.
Så ansöker du om ett arbetstillstånd
Om du vill söka arbetstillstånd måste du ha en anställning hos ett företag i Sverige. För att uppfylla det kriteriet behöver din arbetsgivare ha annonserat jobbet inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar. Du behöver också ha ett anställningsavtal. Du ska skicka med en kopia av avtalet när du ansöker om arbetstillstånd. När du har arbetstillstånd i Sverige har du också rätt att bosätta dig här.
Arbetsgivaren startar ansökan
Din arbetsgivare startar processen, genom att skicka in en ansökan om arbetstillstånd för dig. Sedan kommer din arbetsgivare be dig om följande information:
Förnamn och efternamn
Födelsedatum
Medborgarskap
Utbildning
E-postadress
Den e-postadress du anger använder Migrationsverket för att kommunicera med dig under ansökningsprocessen. När arbetsgivaren har skickat in sin del, kommer du att få ett mail som beskriver hur du fyller i din del av ansökan.
Ansök om uppehållstillstånd för familjen
Ska din familj flytta med dig? Då ska du lägga till alla familjemedlemmar i din ansökan. Kom ihåg att du behöver visa att din familj kan försörja sig. Du kan läsa mer om försörjningskrav för arbetstagare med familj på Migrationsverkets hemsida.
Skicka in dokument och betala
Du kan göra din ansökan online eller på en pappersblankett. En ansökan för arbetstillstånd kostar 2 200 kronor (2022). När du skickar in din ansökan ska du bifoga en kopia av:
ditt anställningsavtal
giltigt pass
Handläggning och beslut
Om du skickar in en komplett ansökan via internet får du ofta beslut från Migrationsverket inom tre månader. Du som behöver visum för att åka till Sverige behöver gå till en svensk ambassad eller konsulat för att ansöka om visum. Där blir du fotograferad och lämnar de uppgifter som behövs för att du ska få ett uppehållstillståndskort. Du som inte behöver visum för att åka till Sverige ska besöka Migrationsverket när du kommer hit. De hjälper dig att ta ett porträttfoto och samla in de uppgifter som behövs för ett uppehållstillståndskort.
Så ansöker du om uppehållstillstånd för studier
Om du ska studera vid högre utbildning under mer än tre månader ska du ansöka om uppehållstillstånd för studier. Det gäller för studier på yrkeshögskoleutbildning, folkhögskola på eftergymnasial nivå, högskola eller universitet för dig som idag bor utanför EU/EES. För att ansöka om uppehållstillstånd för studier är kravet att du:
är antagen för heltidsstudier
kan försörja dig under studietiden
måste ansöka om en heltäckande sjukförsäkring
ska ha betalat alla eventuella avgifter för studierna.
Du behöver ha uppehållstillståndet innan du åker till Sverige. Även om du ska läsa en utbildning som pågår under flera år kan du bara ansöka om uppehållstillstånd ett år i taget.
Tänk på detta
Alla uppehållstillstånd är knutna till din kommande sysselsättning i Sverige. Det kan vara arbete eller studier. Beroende på vad du ska göra i Sverige måste du alltså söka rätt typ av uppehållstillstånd. Din ansökan måste alltid godkännas innan du flyttar till Sverige. Kom ihåg att:
Ditt uppehållstillstånd kan bara vara giltigt så länge ditt pass är giltigt. Om du ansöker om uppehållstillstånd för studier under ett år, måste ditt pass vara giltigt i åtminstone 15 månader från den dagen du skickar in din ansökan.
Från och med 2021 finns det försörjningskrav för alla som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige, med undantag för asylsökande. Om du ska stanna 1 år i Sverige måste du ha åtminstone 104 328 kronor, vilket motsvarar 8 694 kronor varje månad. Om du flyttar tillsammans med en sambo eller barn blir kostnaden högre.
När du har flyttat till Sverige kommer du behöva kontakta flera myndigheter.
Skatteverket – för folkbokföring och svenskt personnummer.
Försäkringskassan – ger tillgång till svensk sjukvård med mera.
1177.se – boka besök hos läkare eller annan typ av vård.
Din hemkommun hanterar frågor om svenska för invandrare (SFI), hyra boende, barnomsorg och skola.
Transportstyrelsen – för körkort och registrering av bil.
Läs gärna Cure Staffs artiklar om hur du gör för att flytta och få jobb inom olika vårdyrken i Sverige. Vi hjälper dig med allt från ansökan till dokumentation och språkkurser. Kontakta oss för mer information, så hjälper vi dig vidare.